Vidámparkosítás

A legtöbb gyerek szeret vidámparkba járni. Élvezik a hullámvasutat, a dodzsemet, a légvárat, a vattacukrot, miegymást. Örömmel gondolnak az ott eltölthető időre és talán az is eszükbe jut, hogy bárcsak mindig a vidámparkban lehetnének. Hiszen ott megtalálható minden számukra kedves szórakozás és hiányzik belőle minden teher. Ez az egyetlen hely, ahol csak egyetlen feladatuk van: jól érezni magukat. Könnyed, boldog, felhőtlen.

Egy leegyszerűsített, lecsupaszított világ: mámorító, könnyed, de mesterséges és steril. Utóbbiak felismerése egyet jelent a felnőtté válással.


Fotó: Dóri
A gyermekkor vége

De hiába: nem a vidámpark az egyetlen ügyesen megszerkesztett élménycsomag. A filmek többsége, a sorozatok jelentős hányada, majdnem minden a reklám, sőt már egyes könyvek is azok. Olyan világokat mutatnak be, amelynek jól átlátható szabályai vannak, amelyek betartása sikerrel, megszegése kudarccal jár: ha Axe dezodort használsz tapadnak rád a nők; ha nem használsz Dove szappant, akkor a kórokozók.

Természetesen hiába a számtalan egymást megerősítő sugallat, sokan felismerik milyen buta, szimpla világkép közvetítő ezek.

Ennek ellenére, ha a saját életéről van szó, akkor szinte mindenki leegyszerűsíti, vidámparkosítja azt.

Valaki csak a magánéletét védi így. Többnyire sikereit hangsúlyozza, mosolyog, mindig boldognak tünteti fel magát, még az idegösszeomlás szélén is. Tudja, hogy sokan irigylik a kisgyereket a vidámparkból. A közeli ismerőseinek azonban el meri mondani, ha valami gondja, nehézsége akad.

A másik fajta magát akarja óvni a fájdalomtól, frusztrációtól, csalódásoktól. Felületes kapcsolatai vannak, így komolyan azt hiszi mások élete csak sikerből, boldogságból áll, nem képes a dolgok mögé látni. Azt hiszi az ő élete is lehetne oly könnyed, oly légies. Ő az, aki nem ismerte fel a vidámpark igazságát, aki nem nőtt fel. Lehet nem is akart. Nem fogja fel, hogy a rengeteg vidámság, a sok-sok pozitív élmény nem alakul át boldogságá, ha az valaki ölébe hullik.

Ez azért van, mert nincs senki aki nyíltan kiállna és elmondan: fontos küzdeni. Elvégre aki küzd az gyengének látszik, hiszen mindenki más erőművész zseninek tünteti fel magát, aki bármilyen problémán rögtön túljut, hogy utána a boldogság végtelen tengerében úszhasson.

Emiatt sokan örökre a vidámpark varázsát próbálják magukévá tenni. Mindig a legkisebb ellenállást követik, a legegyszerűbb megoldást választják. Még ha céljukat elérik, akkor is boldogtalanok maradnak, hisz a vidámparkban élni unalmas, az ottlét csak az átmenetiség által válhat különlegessé.

Nem szabad egy ilyen egyszerű világban élni – ezt tanácsolja a Legjobb Pasi.