Üvöltő LEDek

Az állatvilágban aposzematizmusnak hívják, amikor egy béka el akarja riasztani az ő rá vonatkozó fogyasztói magatartást. Ugyanezt a marketing szakszóval  “idiotizmusnak” szokás nevezni.

Legjobb Pasiként gyakran járom végig a fővárost és nézek végig másokon azon tanakodva, hogyan lehetnének legalább fele annyira szépek, okosak, szerények és legjobbak, mint én. Általában ha férfiakat látok arra a következtetésre jutok, hogy Legjobb Pasivá évek hosszú munkája után lehet válni, ha valaki arra születik. Hölgyemények esetében pedig arra figyelek fel, hogy sokan azt hiszik, ők a legjobbak (lásd: undorító egoizmus); sokan pedig attól félnek ők a legrosszabbak, holott gyakran jobbak az első csoportnál; mindenesetre ritkán találok vagy ismerek fel köztük, aki érdemes lenne a Legjobb Csajszi posztjára.

Ettől függetlenül élvezem az effajta szemléket, hisz sok mindenre rájövök ilyenkor. Egyszer például megpillantottam egy boltot, melyen piros és kék színekben pompázó LED nyitva felirat díszelgett.

Fotó: Legjobb Pasi
Fura – gondoltam azzal a szép kék színárnyalattal, amivel általában gondolkodok – vajon miért kell hirdetnie egy láthatóan nyitott boltnak azt, nyitottságát?

Nohát, megesik az ilyen butaság, de már megszoktam. Legjobb Pasiként toleránsnak kell lennem mások hibáival szemben. Továbbléptem, de ekkor feltűnt valami:

Fotó: Legjobb Pasi

LED-táblák! LED-táblák mindenhol!

Eddig azt hittem, hogy az “egy bolond százat csinál” mondás a Neumann-szondák rosszul megprogramozása elleni intelem.

Hát nem.

Bizony kiderült ez a frázis egy bölcsesség, mely leírja a spontán kialakuló trendeket.

Az első budapesti boltos, aki kirakta LED-tábláját azt hihette: ez egy olyan különlegesség lesz, ami üzletébe vonz pár új kuncsaftot. Melléfogott, hiszen vásárlói nem rovarok, amelyeket képes lett volna megbabonázni a különleges fény látvány.

Mégis, mint látható sokan követték a példáját. Semelyik üzlet tulajdonos eszébe nem jutott, hogy végiggondolja: ha nekem is lesz ilyenem milyen hasznot húzok belőle?

Így vált a vonzónak szánt tábla riasztóvá.

Fotó: Legjobb Pasi

És hiába rejtik el…

Fotó: Legjobb Pasi

…hiába teszik márkás áruk közé…

…ezek a LED-táblák így is azt üvöltik mind egyszerre:

Ez egy igénytelen hely, ide be ne gyere!