Szeretnivaló Szilveszter

Újra eljőtt az évnek ez a fennkölt pillanata. Vagyis a vége. A 365 (illetve néha 366) alegységre felosztott időszak befejeződik. E magasztos alkalom okot ad az ünneplésre. Csodálatraméltó bolygónk ismét pontosan egy év alatt járta körbe az égi villanykörtét.

Kivételes izgalommal szívünkben várjuk az éjfélt, pedig semmivel sem több, mint máskor. A duhajkodást, a visszaszámlálást és a pezsgőzést bármikor megejthetnénk, hiszen Földanyánk megbízható módon, állandó sebességgel kering Nap-papánk körül. Planétánk pontosan ugyanott tartózkodik, forgásának minden egyes másodpercében, mint tavaly. Nincsen célegyenes, nincsen az Univerzum által felfestett rajtvonal, amely után el kell kezdeni a köridő mérést. A szilveszter egy teljesen önkényesen kijelölt dátum. Eshetne április 30-ra vagy akár november 16-ra is. Azért számít különlegesnek az igazi időpontja, mert mellette döntöttünk.

Valójában – a maga módján – az összes nap kivételes. Mind megérdemelnék azt a törődést és figyelmet, amelyet december 31-e kap a Legjobb Pasitól. Mégis muszáj egy utolsót választani. Le kell zárni a buja napok egymásutánját. Elhatározásunkkal nem a többit alacsonyítjuk le, hanem ezt a bizonyosat tesszük különlegessé. A szerencse hozta így vagy a Sors rendelte el? Sosem tudjuk meg. Magyarázhatjuk, értetlenkedhetünk, de a helyzet változatlan marad. Tetszik vagy sem ez az ünnep hozhatja el a boldogságot.

És azt a bizonyos pezsgést! | Fotó: Dóri
Fotó: Dóri
És azt a bizonyos pezsgést!

Az ünnep odaadást érdemel. Hagyni kell a ritualizált butaságokat. Kreatívan kell megtalálni, hogy miként hozható el. Felesleges piromán paráznaságként petárdákkal menőzni. Az ócska minőségű magán-tűzijátékozás csak szemfényvesztés. Látványos, de komoly fájdalmat tud okozni.

A szabványos szórakozási szokások helyett tehát egyedi tartalommal kell megtölteni a szilvesztert, hiszen páratlan a maga módján. Nem a szeretetről szól, mint a karácsony; nem hazánkról, mint az augusztus huszadika; és nem is a halloweenról, mint a farsang. Mondanivalója túlmutat az egyszerű kliséken, praktikus tanáccsal szolgál: új naptárat kell vásárolni.

Sajnos gyakran elfeledjük a szilveszter valódi üzenetét, hiszen digitalizált világunkban még a kalendárium is virtuális. Nem szabad hagyni, hogy egy ilyen fontos hagyomány a feledés balladai homályába vesszen. Emlékeznünk kell értékeinkre.

Meg persze arra, hogy ma született Ruttkai Éva.