Netes Névnapozás

Az ősi barátságfüzet-alapú kultúrák még fejletlenül oldották meg a köszöntéseket. A jeles napokon egyedi gesztusokat tettek, gyakran szóban, néha üzenet (levél, SMS, email) formájában. Bár a módszer személyessége jó érzéssel töltötte el a felköszöntöttet, viszont komoly idő- illetve mentális teherrel járt. Legalább fél percet igényelt egy-egy jókívánság megfogalmazása; nem is beszélve arról, hogy számon kellett tartani, kit, mikor kell ünnepelni.

A Facebook-civilizáció szerencsére sikeresen kiküszöbölte ezt a problémát. A modern társadalomban központi szerepét betöltő közösségi oldal kijelzi a felhasználó ismerőseinek születésnapját, hogy működésbe lépjen a tagok betanított reflexe, és engedelmes ebfalkaként klisévé silányult popsinyalogatást végezhessenek.

A névnapok esetén sajnos nincsen ilyen riasztás, ott az egyszerű internetező kénytelen a hírportálok felső sarkában vagy neadjisten a fizikai környezetében lévő naptárában megnézni, milyen nevűeket kell az adott napon köszöntenie.

Azonban a keresztnév alapú köszöntésnek is léteznek előnyei. Például sokkal alkalmasabb a sorozatgyártásra. A széles ismeretségi körű személyek így nem kerülnek hátrányba, hiszen könnyen tudják azonos nevű társaikat egyszerre egy állapotfrissítésben megszólítani és köszönteni. Egyszerűen  leírják a “Boldog Névnapot” szóösszetételt és utána betaggelik pajtásaikat. A rítus végeztével elégedetten hátradőlnek, és boldogság tölti el őket, milyen figyelmesek voltak. Ennél kedvesebb örömokozást el sem tudnak képzelni.

Kép: Legjobb Pasi
Kép: Legjobb Pasi
A Legjobb Pasi hírességeket szeret így köszönteni

Az antropológusok sokáig nem értették, honnan származik ez a kifinomult technika, míg nem egy régész-expedíció rábukkant a magyar Facebookozók őshazájára. A már-már kihalt közösség egy óriáskultúra létére utalt, amelyet  feltárás helyszínének domain neve alapján iwiw-völgyinek kereszteltek. Az archeológusok megvizsgálták az egykor nagy népességnek otthont adó romokat, és meglepő felfedezést tettek.

Rájöttek, hogy a központi helyen található “kezdőlap”-on régen egy oltárszerű képződmény, az úgy nevezett “üzenőfal” volt található. A tudósok úgy vélték itt fontos információk kerültek megosztásra. A megtalált leletek, és a kultúra még élő tagjainak beszámolói alapján képesek voltak ennek rekonstrukciójára.

Arra jutottak, hogy az oldal félcivilizált felhasználói még ugyan az elavult, személyre szabott szülinapi köszöntéseket alkalmazták, de már ők is feltalálták a névnapi tömegköszöntések hatékony technikáját.

Kép: Legjobb Pasi
Kép: Legjobb Pasi

Őrizzük hát meg emlékeinkben őket. Hálával tartozunk nekik. Nélkülük talán nem lenne lehetőségünk ilyen, minimális energiabefektetést igénylő és személytelen gesztusok alkalmazására.