Lúzer Lemezlovasok

Egy koncert során a zenészek nem csak a próbán begyakorolt számokat adják elő, hanem valóban “játszanak” – mind a hangokkal, mind a közönséggel. Mikor a jelenlévők jól érzik magukat, akkor az előadók átadják nekik a refrén éneklés lehetőségét. Máskor itt-ott módosítanak a ritmusukon, kiegészítik vagy épp leegyszerűsítik a dalukat. Hangulatot teremtenek, egy érzést, amin osztoznak a jelenlévőkkel – így minden fellépés egyedi élménnyé válik.

A bulikat a DJ-knek kellene megismételhetetlenné tenniük. Vannak köztük, akik tényleg képesek erre. Azonban ritka az ilyen tehetséges lemezlovas, elvégre nem sok zenei érzék kell egy jó dallista összeállításához és tűrhető színvonalú egybekeveréséhez – emiatt bárki bekerülhet ebbe a szakmába is, pusztán protekcióval.
Ráadásul a célközönséget ez nem zavarja. A bulizni járó fiatalok nem teszik magasra a mércét. Nagy többségük két dologra vágyik.

Egyrészt arra, hogy technoszerű zümmögéssel félpercenként félbeszakítsák a komplexebb ritmusú számokat, hogy a falábú, tudatmódosítóktól kába, felajzott közönségnek legyen egy ritmusa, amelyhez alkalmazkodva egymáshoz dörgölődzhet.

Mintha a Mona Lisának anime-szemeket és széles, rúzsos mosolyt arcot rajzolnánk - kit érdekel a finomság ha a publikum élvezkedni akar | Kép: Leonardo da Vinci/Wikipédia/DJ Dóri
Kép: Leonardo da Vinci/Wikipédia/DJ Dóri
Mintha a Mona Lisának anime szemeket és széles, rúzsos mosolyt arcot rajzolnánk – kit érdekel a finomság ha a publikum egyszerűre akar élvezkedni.

Másrészt az ifjúság igénye az is, hogy olyan számokat játszanak, amelyeket ők szeretnek. Szinte akárki közönségkedvenc lehet egy jól eltalált lejátszási listával. Kinek a DJ Pap, kinek a DJ Papné által kiválasztott dalok jönnek be; de DJ Papsajtért szinte mindenki rajong, ugyanis ő az aki rájött, hogy elég csupán az aktuális toplista első 100 dalának klubosított remixét beszerezni (letölteni) és lejátszani.

DJ Papsajt pedig el van telve magától. Azt hiszi, ő a bulik királya, mulatságok maharadzsája, partik pápája. Nem figyel oda, amit a Legjobb Pasi is készségesen közöl, hogy márpedig a beképzeltség csúnya tulajdonság.

Ráadásul DJ Papsajt a hallgatóságára se figyel oda. Csupán alattvalóinak tekinti őket. Néha-néha leereszkedik hozzájuk; megszakítja a zenét, hogy elpofázza élettörténetét vagy éppen a hely nevét ordibálja, talán, hogy még a nagyon részegek is tudják, hol vannak. Ha nagyon kedveskedni akar, akkor, mint holmi bandita felszólítja a jelenlévőket kezük felrakására. Tudja a magasba csápolás a jó hangulat jele; ha viccmesélő lenne, akkor a nevetésért könyörögne.

DJ Papsajt a csapnivaló lemezlovasok mintapéldája, aki hasonszőrű társaival együtt szégyent hoz szakmájára.