Lájk lejmolók

Egy kartonlapot tart a koldus digitális fényképezője elé. Nem pénzért vagy táplálékért ácsingózik, de még csak nem is munkáért.

Figyelemre vágyik, a warholi 15 percére, és arra, hogy a társadalom elismerje egy követelését. Első világbeli hiányt szenved, létezésének fontosságát akarja igazolni, s közben kielégülést vár el egy embertársától.

Óhajthat éppen kutyát vagy macskát, esetleg szexet, a lényeg, hogy igénye olyan személlyel szemben áll fenn, akinek elég indok pár száz- vagy százezer világhálóbéli idegen javaslata álláspontja megváltoztatásához.

Az online verbuválódott ismeretlennek kiharcolják a konformizmus diadalát az individualizmus felett, s a kunyeráló kívánsága beteljesedik. Nem is történhetne ez másképp, elvégre egy régi, jól bevált módszerről van szó: az akaratos gyermek is így hisztizi ki magának a hőn áhított plüss macit; a bőgőmasina bevásárlóközpont közepén előadott melodrámája szintén a nyilvánosság nyomásával próbálja vágya beteljesítésére kényszeríteni szüleit.

Igaz, az online zsarolás ennél szofisztikáltabb: a naiv netezők nevetnek egyet az ötleten, kattintanak kettőt és máris meglájkolták a fényképet. Nem gondolnak bele, hogy csupán bábok lesznek egy aljas játszmában.

A lájk lejmolónak ez tetszik; boldog, hogy ennyi embert rángathat egyszerre zsinóron.

Manipulációi mellett gyermekkori macihiányának pótlása is történhet a marionett módnak megfelelően | Fotó: Dóri
Fotó: Dóri
Manipulációi mellett gyermekkori macihiányának pótlása is történhet a marionett módnak megfelelően

A tetszikeket tarhálót támogató tömeg tagjai az alantas mesterkedésről mit sem tudva, pedig szívesen kattintanak egyet, mert számukra kifejezetten kényelmes karosszékben terpeszkedve ismét megváltani a világot.

A kérés teljesítője se bánja a cselekedet véghezvitelét, hiszen megnyugtatja az a tudat, hogy beláthatatlan sokaság akaratának végrehajtójává válik ő.

Valójában tehát a kikéregetett lájk nem egy negatív következményekkel járó jelenség, hanem sokkal inkább egy terül-terülj asztalka, amely boldogságot és békét hozhat az egész Földnek…

Lájkold hát ezt a bejegyzést is, hiszen a Legjobb Pasi garantálja: ha ez a cikk 100 lájkot kap, akkor 100 lájkja lesz!

És a hitelesség kedvéért még kartondobozra is feliratta! | Fotó: Dóri
Fotó: Dóri
És a hitelesség kedvéért még kartondobozra is feliratta!