Kifulladó Karácsony

Ma volt advent első napja, mégsem készülődik senki a közelgő karácsonyra. Hiszen az már itt van közöttünk!

Évről-évre egyre korábban kezd el felénk settenkedni az ünnep. Idén már november elején belopódzott életünkbe. Először az áruházak díszeivel jelent meg… aztán felcsendültek a rádióban a karácsonyi dalok, megjelentek a boltokban az ünnepi kellékek, kikerültek a kirakatokba az égősorok.

Lassan kezdetét vette a karácsonyi láz. Díszbe öltöztek a műanyagpoharak. Eljött a hagyományos gyorséttermi karácsonyburger! A Coca-Cola télapós reklámja! Katalógusokat kaptunk. Akciókat. Jelszavakat! Költs-vásárolj-ünnepelj! Karácsony-karácsony-karácsony!

Még a tradicionális karácsonyi kanári se marad ki a kavalkádból! | Fotó: Dóri
Fotó: Dóri
A Legjobb Pasi szívét örömmel tölti el, hogy még a tradicionális karácsonyi kanári se marad ki a kavalkádból!

Azonban a bevásárlóközpontok fenyőfáinak giccses gömbgolyóiban tükröződő járókelők apátiával vették csak észre az őket körülvevő pompát.

Hiába hallják minden hangszóróból az ünnepi slágereket, hiába ostromolja orrukat a mindenhonnan áradó fenyőillat, hiába égeti ki szemüket a piros-zöld színkavalkád, egyszerűen nem tudják megtapintani-ű, nem tudják megízlelni az ünnep hangulatát. Nem élik meg az emelkedettnek szánt pillanatokat. Hidegen hagyja őket a mesterkélt melegség.

Valami hiányzik nekik, valami esszenciális, ami nélkül nem lehet egyszerűen karácsonyozni.

A karácsony.

Bármily furcsa a karácsonyt karácsonykor szokás ünnepelni. A korán kezdődő készülődés nem emeli a hétköznapok hangulatát. A díszek nem színezik be a mindennapok szürkeségét. Pont fordítva: elnyújtott jelenlétükkel a karácsony különlegessége szürkítik szokványossá, vakcinaként oltva be az ünnepért korábban lelkesedőket.

Apránként a decembert bejáró meghittség feloldódik az október-november búskomorságában. A pompában tündöklő hetek között elveszik a legfenyősebb ünnepünk fénye…