Keserű Kávé

A Legjobb Pasi nem szereti az önjelölt művészeket, akiknek, ha savanyú a szőlő, a gyümölcsöt okolják rossz szájízükért. Vagy éppen a kávéjuk keserűségére panaszkodnak…

Felébredt. Felült s nyújtózott. Spontán kieresztett sóhajjal törte meg szobája magányos csendjét. Határozottan rúgta le paplanját, hogy aztán lábait papucsokba helyezhesse. Tekintetét a jobboldali éjjeli szekrényre emelte.

Zöld bögréjét kereste, ami előző párkapcsolatából maradt rá. Megtalálta. Az üres képkeret mögött rejtőzködött. Érte nyúlt, hogy felemelje. Könnyű, tehát üres. Remélte téved. Szemével is bevizsgálta az öblös kerámia alját. Nem maradt benne semmi… a rászáradt kávén kívül. Ej, pedig neki folyékony koffein kell… ez az, ami élteti!

Álmosan kislattyogott a konyhába, bekapcsolta vízforralóját, leült párnátlan műanyag székére. Felhajtotta kicsiny laptopját, munkaeszközét. Ugyanis sztorink főszereplője művész volt. Nem is akármilyen – író! A billentyűkön bölcseleteket zongorázó fajta.

Nem ennek született: írásain is látszott, hogy tehetsége másban rejlhet. Mégis ő hitte (sőt, tudta!), hogy tanítani és gyönyörködtetnie kell a tömegeket. Rá kell mutatnia az élet igazságtalanságára, a lét legnagyobb hibájára: a kávé pökhendiségére.

A sors ugyanis nem volt kegyes vele, hamar megismertette a kávé keserűségével. De a koffein… a koffeint milyen jó érzés fogyasztani!

Undorott a fekete nedűtől és annak ízétől, de közben vágyott a heves szívdobogásra, amit elfogyasztása okozott.
Személyisége lassan, de biztosan eköré az ellentmondás köré szerveződött. Se kávéval, se nélküle. Émelygett azoktól, akik boldogságban éltek kávéjukat kortyolgatva. Önámítónak gondolta őket, olyannak, akik elhiszik a Nagy Hazugságot.

Nem lehet kávéval boldognak lenni!

– A kávé természeténél fogva rossz!!! – gépelte dühösen még ennél is több felkiáltójellel. – Csak egy dolgot akar és tud adni, nem is lehet másrészét élvezni, a kávé alkalmatlan rá!!!

Nem jött rá, hogy a kávét nem csak elkészíteni és meginni lehet, minél hamarabb, azért a jó kis koffeinért. Lehet ízesíteni is tejjel, cukkoral vagy akár mézzel, lassan iszogatni, kevergetni, jól érezni magunkat vele…

Indulatai közepette sosem ismerte fel, hogy nem a kávé, hanem saját keserűsége mérgezi lelkét.

Pedig, ha tudta volna…
Van olyan kávé, amit szeretni is lehet. | Fotó: Dóri
Fotó: Dóri
Van olyan kávé, amit szeretni is lehet.