Hősök

A Legjobb Pasit idegesíti, ahogyan néhányan a fogyatékkal élőket kezelik. Elhiszi, hogy a jó indulat vezérli őket és helyesen akarnak cselekedni, de az a majomszeretet, amit kimutatnak, őszintétlennek és taszítónak hat. Nem ismerik fel, hogy sajnálatukkal és szánakozásukkal megfosztják a másikat méltóságától.

A riportokban meginterjúvolt fogyatékkal élők általában arról beszélnek, hogy szeretnének normális életet élni, szeretnék, ha egyenlő bánásmódban lenne részük.

Efelett a legtöbb néző átsiklik.

Csak a drámai zene marad meg és a tragikus sorsról, a mindennapokról nehézségéről szóló hatásvadász narráció.

Erre válaszul érlelődik meg néhányukban az a gondolat, hogy ő lesz az a személy, akiről Bonnie Tyler énekelt, ő lesz…a Hős!

A hősiesség azonban nem önállóan vállalt jótékony tevékenységekben teljesedik ki. Nincs itt szó aktív adakozásról sem. Csupán arról, hogy ő fog leghangosabban, legfeltűnőbben segíteni.

Ha bárhol feltűnik egy kóbor fogyatékkal élő és a mindennap dolgát kívánja elvégezni, akkor a Hős ott terem, hogy megcsinálja azt helyette. Hiába próbálják elhajtani, tudja, hogy ez csak szégyenlős piromkodás, mellyel jelzik felé mennyire lekötelező kedvessége.

Ez az a Hős az, aki úgy kezeli ezeket az embereket, mintha vázából lennének.

Fotó: Dóri
Ó jaj vigyázz szegényekre. nehogy összetörjenek!

Ő kel legelőször a védelmükre, bármilyen rossz szót vél hallani (például ha egy tolókocsisnak megjegyzést tesznek a kézírására).

“Hogyan mersz rá ilyet mondani? Hát te meg sem értheted, hogy min megy keresztül nap, mint nap! Hogy mekkora küzdelem neki a fogmosás (vagy a vasalás vagy a porszívózás vagy a szoba-festés mázolás, stb.)!”

Mert a Hős, aki lévén, hogy egy nyilvánvalóan emocionális fejlettebb, empatikusabb ember, úgy érti meg a fogyatékkal élőket, mintha egy lenne közülük.

Habár valahol itt csusszan el a gondolatmenete, itt fedezhető fel földalatti Foxterrierünk, az a bizonyos: igenis egy közülük, ahogyan a nálánál szerinte érzelmileg éretlenebbek is. Hiszen mindannyian emberek vagyunk, így ugyanazok az érzelmeink is.

Kivéve persze a Hősökéit – ők mindannyiunknál fejlettebb lelki világgal rendelkeznek.