Hallgatói Hírügynökség

Az önmagukról tudósító egyetemisták egyre jobban hasonlítanak a nagy hírportálokra… igénytelenségükben.

Az újságírás hajnalán az olvasók főként helyi ügyekre voltak kíváncsiak. A nemzettudat kialakulásával, illetve a proto-globalizáció beindulásával párhuzamosan ez is megváltozott: a polgárokat egyre jobban kezdték érdekelni a távolabbi világban történő események.

Azonban egy-egy városi kiadó aligha engedhette meg magának, hogy mindenhova tudósítókat küldjön. A nemzetközi hírek igényének kielégítésére hírügynökség alakultak meg. 1870-re a világot négy ilyen vállalat kartelle uralta.

Közben nemzeti hírügynökségek is létrejöttek, amelyek az adott országon belüli eseményekről tudósítottak Magyarországon az MTI 1881-ben kezdte meg működését.

Azóta napi- és hetilapok, magazinok, rádió- és televízió-műsorok, legújabban pedig internetes portálok veszik át híreit, többnyire szóról-szóra.

A kevésbé fontosnak ítélt eseményekről így az origón, az indexen vagy a hvg.hu-n is ugyanaz a beszámoló olvasható, a médiapluralizmusra vágyó netezők és a Legjobb Pasi legnagyobb bánatára.

Azonban naivság lenne azt hinni, hogy a Ctrl+C, Ctrl+V billentyűkombinációt csupán a hírportál-szerkesztők használják előszeretettel.

A saját életéről tudósító egyetemista ifjúság se tud annyira öntelt lenni, hogy vizsgaeredményeit saját stílusában, véleménnyel kiegészítve tárja ismerősei elé.

Elkülönülve saját lényéről átveszi a Neptun hírügynökség robotjai által megfogalmazott beszámolót.

Kép: Dóri/Legjobb Pasi
Kép: Dóri/Legjobb Pasi

Tettével felülemelkedik mind a bukáson kesergő, vigasztalásért kuncsorgó kollégáin, mind az ötössel dicsekvő strébereken. Tényt közöl csupán, színtiszta információz, az objektív valóságot adja vissza, kommentár nélkül, érzelemmentesen, vérprofin.

Kudarc esetén sem spekulál vizsgáztatója testének áruba bocsátott mivoltáról, feltételezett ödipális- vagy homoszexuális kapcsolatairól, és a diadal okán sem áldja fejlettebb intelligenciáját, rendkívüli szorgalmát vagy magasabb rendű tudását.

Hiszen a Neptun hírügynökség robotjához hasonlóan ő egy mechanikus közvetítő; egy sztoikus tudós, aki indifferenciával tekint a körülötte lévő világra, hogy azt a objektív módon leírhassa.

Jó újságíró lesz belőle.