Fülhallgató forradalom

A Legjobb Pasi szerint fülhallgató kifejezetten gonosz találmány. A faji alapon történő szegregáció óta leghatásosabban ez az eszköz különíti el a tömegközlekedő embereket. Ráadásul nem csak bőrszín alapján izolál, hanem mindenkit elvág mindenkitől.

A társadalom hátrányos helyzetű csoportjának, az utasoknak, nincs igazi érdekképviselete. Elnyomja őket a busz-, a villamos-, a troli-, a hév- vagy épp a metróvezető, nem is beszélve a vasutasokról.

Persze ők is csak annak a rendszernek a kiszolgálói, ahol senkinek nincs joga választani. Egy járat arra megy, amerre irányítják, ott áll meg, ahol a hatalom akarja, hogy megálljon. Ezt nem tudják megváltoztatni, nem tudják befolyásolni.

Az utasok csupán lemondhatnak egy-egy megálló érintéséről, esetleg más járatra szállhatnak fel, de mindez csupán látszat-szabadság. Mindig csak felülről kijelölt utakon járhatnak.

El vannak nyomva.

És a legrosszabb, hogy ahelyett, hogy összefognának, egyesülnének, mindegyikük a saját kis buborékjába, képzelet kastélyába bújik el. Itt számára kedves dalait hallgatva próbálja túltenni magát a mindennapok fáradalmain. A hatalom által elfojtott individualitását szeretné megélni… ha nem is többre legalább egy pillanatra.

Fotó: Dóri
Fotó: Dóri

De nem ez a megoldás!

Szerencsére van egy ellenkultúra, amely tagjai örömmel formálják közösséggé az egy hely felé utazókat. Akik a különben magára maradó tömeget renddé kovácsolják.

Ezek az egyszerű ellenállók ismerték fel először a zene közösség formáló erejét. Annyira hangosan játsszák le a kedvenc dalaikat, hogy mindenki tisztán hallja azt. Akkor is, ha rajtuk van a fülhallgató.

Az üzenet mindenkihez eljut. A Zeneforradalmi Manifesztó dallama megtölti a járat nehéz levegőjét.

Ekkor ismeri fel Kovács, Szabó, Tóth és a kevésbé átlagos nevű utas is: össze kell fogni! Egyesülni kell!

…ha másért nem, legalább azért, hogy megverjék azt a zenét bömböltető dickfejet!