Fantasztikus Facebook frissítések

Sokan a Facebookot az értelmetlen magamutogatás, a felesleges nyálverés helyszínének tartják. Nem ismerik fel azt a komoly háttérmunkát, amely a frissítések mögött rejlik.

Pedig, ha jobban megvizsgálnák, rájönnének: élmény a Facebookot böngészni. Elvégre úgy nyerhetünk exkluzív bepillantást bármely, ott felvett ismerősünk életébe, hogy még csak beszélnünk se kell vele. Mintha csak feliratkoznánk a személyes hírlevelére, előfizetnénk mindennapjainak bulvárlapjára… sőt, mintha beletekinthetnénk életének regényébe!


Kép: Dóri

Lelkes olvasóként izgulhatunk a főhősünkért. Tegnap este bejelentkezett a Deák Ferenc térre! Vajon mit csinálhatott… Csaknem a rosszindulatú Zsuzsikával találkozott! Olyan izgalmas ez, mint egy szappanopera-reality-dokumentumfilm sorozat.

Ráadásul nem jelentős időbefektetés több felhasználót is követni egyszerre. Hiszen senki se blogolja le a teljes életét. Töredéket köp ki csak belőle Facebook falára és nyálának ezen lenyomatait tudjuk csupán megtekinteni – mintha egy könyvből 10 oldalaként elolvasnánk egy mondatot. Vagy ha főhősünk függő, akkor elolvashatjuk a regénye eseményei között való üresjáratot. Amikor a tájról beszél, böcselkedik, jópofizik.

Azonban nem csak a kalandok epikus elbeszélése jelenik meg. Ott van még a líra is. A művész párjával, barátaival készít fényképeket, hogy kifejezze, melyik emberekhez áll közel a szociometriai mátrixban. Esetleg a tükörképét fotózza vagy bikinis képet tölt fel, hogy jelezze termékenységét ellenkező nemű fajtásainak. Felvételeket közöl nyaralásáról, új kocsijáról vagy a luxusvillájáról, státuszát, társadalmi rangját jelzi.

A rengeteg kép közé néha szöveget is közzé tesz. Sejtelmes mondattöredékekkel utal lelki fájdalmára, mert a sajnálatra vágyik.

A sok alkotásban kifárad, pihenni szeretne. Játszik. Virtuális farmot, kastélyt, maffiát üzemeltet. Időt pazarol. Erről is hírt ad.

Néha bejelentkezik SMS küldésére, mert inkább teleszemeteli falát, minthogy kifizessen 30 Ft-ot üzenetenként.

Habár már alig van ereje, nem áll le. Megoszt. Főként olyan oldalak cikkeit, amelyekről még senki nem hallott: indexet, hvg-t, origot, hirado.hu-t. De nem áll meg a hírek átvételével. Nem ám. Sporteseményekről is tudósít! Gól, aranyérem, hosszabbítás! Félszavaival megérteti magát azokkal akik ugyanazt nézik. Ez sem elég neki. Időjárást jelent. Most esik az eső, most süt a nap, jó idő van, rossz idő van – elmondja. Néha még műsorújság is: ma este lesz az új Munakügyek az M1en – közli.

A Facebook fal, tehát a legjobb információforrás: egyszer szembesítheti a világot tulajdonosa kalandjaival, személyiségével, viccekkel, cikkekel, mindennel. Nem más ez, mint egy szépen becsomagolt életmű, amelyet egy művészlélek lassacskán adagol az ismerőseinek. Azok pedig hálából meglepik a felhasználó felebarátukat lájkolásokkal, kommentekkel; fényesre nyalják virtuális popsiját mindenki más előtt, és várják ennek viszonzását.

Nincs más hátra Kedves Olvasó: oszd meg a Legjobb Pasi ezen cikkét, hadd tudják Facebook ismerőseid mivel hálálhatnák meg azt a fáradtságos munkát, melyet online tevékenységedbe ölsz! Hadd kapd meg azt a dicsőséget, ami jár neked!