Ebugatta köszöntötte

A szemantikai szaturáció szavak szajkózása addig a pontig, amíg azok elveszítik jelentésüket és konnotáció nélküli hangsorokká válnak. A jelenség megértéséhez sokaknak elég csupán a “szemantikai szaturáció” vagy a “konnotáció” kifejezések egyikét egyszer elismételni.

Lassan, de biztosan a “boldog születésnapot” szókapcsolat is átesik ezen a jelentés vesztésen.

Volt mikor még figyelmességnek számított egy ilyen évforduló észben tartása. Rá kellett készülni az eseményre: beírni a naptárba vagy bevésni az emlékezetbe; korábban elküldeni a táviratot, vagy elbandukolni a távíróhoz. Később csak fel kellett venni a telefont, esetleg megírni a SMSt.

Most már, mint valami egyszerű, orosz tudós által betanított kutya, bárki rányáladzhatja jelentéktelen szavait mások Facebook falára, ha a jobb oldalt meglátja, szülinapját ünnepli.

Nem kell semmilyen figyelmet szentelni neki: ez szinte reflex, tudatos gondolkodást nem igényel. Kattint, begépel, entert nyom.


Illusztráció: Legjobb Pasi
Egyszerűbb ez, mint a Legjobb Pasi képen látható ismerősének zenetanítási módszere

A köszöntőt elégedettség tölti el, mint egy okos kutyát, amikor megmutatta gazdájának a betanított trükköt. A különleges nap során mindezt több száz ebszerű társa is megcsinálja – mire az ünnepelt meghatódik a jókívánságok számától. Végre számadatokkal bizonyítható mennyien szeretik, milyen népszerű!

Engedelmes blökijeinek buksiját egy klisés “köszönöm” elejtésével simogatja meg. Mikor véget ér az ő napja, tudja: most egy évig ismét csupán egy kutyus lesz a falkában.

…és így silányul el a születésnapi felköszöntés kedves gesztusa, egy reflexszerű rituálévá, amiben két eb egymás hátsóját felváltva nyalogatja.