Címke Cárok

Ha van egy szabad percem, szeretek betérni kedvenc galériámba. Az Instagram nevű képcsarnok végtelen folyosóját mindig friss képek borítják. A kurátor a lehető legjobb, hiszen én vagyok az. Olyan sztárok állítanak ki nálam, mint Kate Nash, Lady Gaga vagy Ellie Goulding valamint a kicsit kevésbé világhírű barátaim Andi, Hepi és Zsófi is.

Végtelen nyitottságomat mutatja, hogy bármelyik ismerősöm munkásságát szívesen követem. Rengeteg ételt-italt, repülőgépszárnyat és tengerparti homokba süllyedő lábat láttam már. Teljesen egyedülálló élményeket, amelyekhez hasonlót mindenki megosztott.

Néha tanúja lehettem, ahogyan egy-egy alkotó megállta, hogy ne rakjon pisifiltert a fotójára. Ilyenkor mindig meghatódtam. A #nofilter reményt adott, mint a Háború és Béke twitter változata. Éljen a szabadság! Éljen a mesterséges konvenciókkal szembeni heroikus kiállás! Könnyek szöktek ki szemem börtönéből bele a lehetőséggel teli nagyvilágba. Bármi megtörténhet. Egy bűnöző jó útra térhet, a szegény gazdaggá válhat és a túlsózott sült krumpli is újra finom lehet!

A bizakodás dallamos színeit azonban mindig túlordította a #divatkövetés fakósága. Vizeletsárgával átitatott gyönyört keltő portrék és panorámák helyett galériámat elárasztotta a betűtenger.

Egy kép hiába ér többet ezer szónál, az instagramos módi szerint e szavakat külön le kell írni. Nem elég nevet adni az alkotásnak, el is kell őket kettőskeresztelni. Minél többször.

A hastag halmozás művészetét a címke cárok fejlesztették tökélyre. Palettájuk a semmitmondótól a nagyzolósig tartalmazza az összes elképzelhető jelzőt, határozófajtát és önpromótáló felszólítást.

Fotó: Dóri
Fotó: Dóri

Egyszerű halandó csupán egy #fekete #kutya alakot vesz észre egy #mamusz-nak látszó tárggyal pózolni. A valódi profi viszont felfedezi egy #csodálatoseste #boldogság-ának kivetülését, az #ősz #október hónapjában #Budapest-en, #otthon készült #aranyos #kiskutyus-t ábrázoló képet, amelyet a #feketefehér filterrel kell kirakni. Nyilvánvalóan #instakiváló #gyönyörű #napfotója. #Lájkold!

Képünk csak illusztráció a Legjobb Pasi soha nem tenne ilyet! | Kép: Dóri/Legjobb Pasi
Kép: Dóri/Legjobb Pasi
Képünk csak illusztráció a Legjobb Pasi soha nem tenne ilyet!

Az elkészült mű komor kettőskereszt-halmaza szíven döfi a vizualitás lényegét. Felül egy jelentésétől lecsupaszított pixelhalmazra vetünk csupán egy pillantást, hogy aztán alul figyelmesen elolvashassuk a belőle kinyert információhalmazt. A saját érzelmeinkkel kitöltött művészi homály helyett egy előre megrágott értelmezést kapunk. Megismerhetjük a figyelemért kalimpáló beképzelt alkotó egyszerű gondolatvilágát. Nincs mögöttes tartalom, nem lehet. Lájkvadászat az egész.

Mégis a címke cárok szürkesége teszi időtállóvá tárlatomat. Míg galériám összes képe a jelen elillanó pillanatát örökíti meg, a kettőskereszt vetések ennél időtállóbb tanulságot hordoznak magukkal. Bemutatják a pöffeszkedő semmitmondást és rávilágítanak a Legjobb Pasi által úgy megvetett egoizmusra.

A címkézés tehát a létezés nexusa, az összes lényben fellelhető közös pont – de száz szónak is egy hashtag a vége: #hülyeség.