Büszkék

Általánosan elismert igazság, hogy az embernek, ha egoista, okvetlenül kell álszentség.

Ez az igazság oly mélyen bevésődött az egyszerűbb emberek lelkébe, hogy ha jellemhibát vélnek felfedezni szomszédságukban, rögtön megcáfolják annak tulajdonlását, elejét véve annak, hogy a gyanú árnyéka rájuk vetüljön. Ha pedig általánosan elterjedtnek vélik e vonást, akkor nem restek nemzetségük, sőt az emberiség defektjének elkönyvelni, ezzel finoman jelezve, hogy felismerték és meghaladták azt.

Ők azon személyek közül valóak, akik úgy iparkodnak mások tetszését megnyerni, hogy önnön fajtájukat becsmérlik; sokszor bizonyára célt is érnek. De a Legjobb Pasi véleménye szerint ez hitvány fogás, igen alacsony mesterkedés, ami sajnos jellemző az emberekre.

Mindnyájan ismerhetjük az ifjú leány történetét, aki szerint az emberiséget a világbékétől csak az előbbi vallásossága választja el, amely butaságot ő már rég kinőtt. Esete azonban nem egyedi, sőt szinte mindennapos.

Gyakran találkozunk olyan bölcselkedő magyarokkal, akik mindenféle népbetegséget diagnosztizálnak, vagy épp kivándorlókkal, akiknek elegük lesz a szűklátókörűségből, amely honfitársaikat oly általánosan jellemzi.

Jobb helyre költözöm, hiszen itt mindenki olyan előítéletes és önző. | Fotó: Dóri
Fotó: Dóri
“Jobb helyre költözöm, hiszen itt mindenki olyan előítéletes és önző.”

Kiválasztottak, megvilágosultak ők, talán még Hősök is. Meghaladták saját természetüket, urai és formálói lettek annak. Nem határozza már meg őket a származásuk, kultúrájuk, genetikai állományuk, ők fejlettebben léteznek. A Nietzsche-félreértők Übermenschnek hívják őket, a buddhisták szamjakszambuddhának, a Legjobb Pasi szerint elég őket csupán “Büszkék”-nek nevezni. Hiszen ez jellemzi legjobban őket: környezetüket szégyellik, de önmagukra büszkék.

Lehetnek is: elvégre bátorságra vall magadon kívül mindenben hibát találni.

  • Ez tetszett, valóban gyakran lehet találkozni ezzel a nem kicsit irritáló embertípussal. Majdnem olyan rosszak, mint a mozgólépcsőn rohangálók. 😛

    • A mozgólépcsőn rohangálás valóban elítélendő, ha az emberek fellökésével jár, azonban a Legjobb Pasi szerint nem szabad megfeledkezni azokról, akik ezt a helyzetet előidézik nemtörődömségükkel, mert nem hajlandóak jobbra húzódni…