Barátságfüzet

A régmúlt krónikái mesélnek egy ősi időről, amikor még nem volt Facebook. E mitikus, civilizáció előtti korban a kommunikáció egy alacsonyabb formája -amelyet a szakirodalom „személyes beszélgetések”-nek nevez- közvetítette a fontos információkat. Még meghökkentőbb lehet a modern, felvilágosult felhasználónak az a tény, hogy ezek a primitív kultúrák is képesek voltak a kezdetleges adatrögzítésre, amihez az úgynevezett „kézírás”-t használták.

A fejletlenség ezen időszakában a tinédzserek barátainak névsorát és személyes információt nem egy óriási digitális adatbázis tartalmazta, hanem összefűzött papírok gyűjteménye, a „barátságfüzet”. Lapjainak tetején egy-egy kérdésféle szerepelt, például: „hogy hívnak?”, „ki a kedvenc együttesed?”, „mi a felhasználó neved és jelszavad a netbankodhoz?”

A tárgyat, tulajdonosa nagy becsben tartotta, és csak az arra méltónak ítélt ismerőseivel töltette ki, akik kiválasztottak egy számot, és minden oldalra beírták válaszaikat.

Azonban, ha a barátságfüzet gazdája megharagudott annak kitöltőjére, akkor az komoly problémát jelentett. Mit csináljon az exszé vált barátjának tollal írt válaszaival? Hagyja úgy, reménykedve, hogy helyrejön köztük a viszony; vagy satírozza ki, az emlékét is kitörölve egykor közeli kapcsolatuknak?

Fotó: Dóri
Kép: Dóri

A szenvedélyes átfirkálás költőibb, de meggondolatlan bolondság. A düh minden esetben elmúlik, de a tinta mindig helyén marad, és újra előhozza az emlékezetből az indulatot, a keserűséget; a mérget.

Szerencsére manapság már nem keletkeznek ilyen ósdi, kézzelfogható emlékek… a digitális világnak hála lehetséges bárkit nyomtalanul kitörölni életünkből.

A Facebooknak köszönhetően, pedig immáron nem csupán volt barátok nevét satírozhatjuk át, hiszen nem csak ők kerülnek fel ezekre az ízlésmegosztó listákra. A közösségi hálózaton egymás ismerősei lehetnek és lesznek, akik imitt-amott találkoztak (olykor-olykor a személyes kontaktus sem szükséges). Az így összegyűjtött névsor, pedig nem más, mint egy-egy Facebook felhasználó fantasztikus frissítésekkel megírt epikus élettörténetének stáblistája.

Semmitmondóak az ide való bejutás feltételei: ha tudod kiről van szó és beszélsz vele, illik visszaigazolni az illetőt. Emiatt a felkérések semmibevétele olyan, mint nem visszaköszönni egy ismerősnek – bántó illetlenség. Törölni valakit viszont olyasfajta bunkóság, mint az utcán meglátni és elfordulni előle.

Utóbbi mondattal a Legjobb Pasi sok barátja nem értett egyet. Azzal érveltek, hogy a Facebook kapcsolatok semmit nem jelentenek. Ha tényleg így van, miért pazarolná bárki arra erejét és idejét, hogy törölje egyetlen ismerősét is?

  • *disneyholic*

    hohó, csak lesem, hogy a barátnőim olvassák a cikkeidet, hamarosan híressé teszlek! 😀

    • A Legjobb Pasi örömmel hallja, hogy írásai egyre több hölgyet tehetnek boldoggá!