A Legjobb Pasi Törökországban

A Legjobb Pasi Törökországba ment, hogy küzdjön a gyermekmunka ellen… de végül mégis csak egy úszómedencében kötött ki.

Tavaly a Legjobb Pasi résztvett egy Youth in Action projekten Görögországban egy Európa-közi csapattal a fiatalok munkanélkülisége ellen küzdött. Részvételével az EU által pénzelt program olyan sikeres volt, hogy egy csapásra megmenekült a világ, már szinte túlságosan is… Ugyanis kiderült, hogy nem csak az ifjúság kapott alacsony bérezésű megterhelő munkát, hanem a gyerekek is!

A váratlan fordulat nem érte váratlanul a magyar népköltészet ismerőit, akik rögtön rámutattak, hol kell megállítani a vészt: Mohácsnál vagy esetleg, ha épp nincs invázió, akkor a forrásnál, a Török Birodalomban!
A feladattal többek között a múltkor is sikeres magyar csapatot bízták meg. Épp a sípot, dobot, nádihegedűt pakolgattuk, amikor kiderült: sajnos Bella, jófej Kata és Laci nem tud részt venni az akcióban. Végül helyettük Balázs és Peti szállt be – tudtuk öten kell lennünk, hiszen a Szupercsapat is öttagú volt.

A brigád összeállítása olyannyira kimerített bennünket, hogy úgy döntöttünk, utazásunk utáni első napot inkább Isztambul felfedezésével töltjük. Csatlakozott hozzánk volt osztálytársam, Ádám is, aki innen Indiába szállt át gyakornokoskodni, elvégre az az ország arról híres, hogy kevés ott a munkaerő. Így végül hatan voltunk egy ideig, pont, mint az Eredetben, hiszen a hatodik tagunk csak turista volt.

Be is pózolt a csoport: T, mint Taksim téri tömegtüntetések | Fotó: Legjobb Pasi
Be is pózolt a csoport: T, mint Taksim téri tömegtüntetések

Isztambul pont olyan volt, mint a városról szóló Hungária sláger: hangos. Bejártuk a bazársort, a ciszternát és néhány mecsetbe is bementünk.

 Például láttuk a Kékmecsetet a Kékmecsetben... mily Eredet-i! | Fotó: Legjobb Pasi
Például láttuk a Kékmecsetet a Kékmecsetben… mily Eredet-i!

A bazárba betérve pedig... | Fotó: Legjobb Pasi
A bazárba betérve pedig…

...találkoztunk fűszerárusokkal... | Fotó: Legjobb Pasi
…találkoztunk fűszerárusokkal…

Fotó: Legjobb Pasi
…és a Legjobb Pasi által oly szívlelt LEDek egy terjesztőjével.

A látványosságok mellett meglepően sok török étteremmel találkoztunk… majdnem annyival, mint a négyes-hatos vonalán sétálva. Végül csak végigjártuk ezt a nyüzsgő metropoliszt, és felszálltunk a reptér felé tartó metróra, hogy tovább repülhessünk izmíri projektünk helyszínére.

Itt már olasz-török különítmény várt ránk, majd görögökkel és románokkal egészültünk ki az úszómedencés szálláshelyünkre megérkezve, ahol reggelente és esténként az úszómedencében úszhattunk.

Fotó: Legjobb Pasi
Említettem már, hogy volt egy úszómedencénk?

Kiváló nyugvóhelyünknek köszönhetően a reggeli indulások időpontja és a programok legtöbbje elúszott… de azért foglalkoztunk a gyerekmunkával! Vacsoránkat például mindig egy apa és négy 6-12 éves gyermeke szolgálta fel.

A megterhelő munka mellett szerencsére pihenésre is volt alkalmunk…
Fotó: Legjobb Pasi
…megjártuk a tengerpartot…

...aztán az ókori romvárost Epheszoszt... | Fotó: Legjobb Pasi
…aztán az ókori romvárost Epheszoszt…

...ahol a színházban nem adnak elő... | Fotó: Legjobb Pasi
…ahol a színházban nem adnak elő…

...és a könyvtárban sincsenek könyvek! | Fotó: Legjobb Pasi
…és a könyvtárban sincsenek könyvek!

Fotó: Legjobb Pasi
Majd végül a helyi állatkertben győződtünk meg arról, hogy jól bánnak a gólyákkal!

Sajnálatos módon a gyermekmunka globális problémáját ebben a tíz napban nem tudtuk megoldani… hiába az EU és a török állam nagylelkű támogatása, hiszen legalább egy vagy két hónap úszómedence melletti tartózkodást kellett volna finanszírozniuk, hogy bármiféle eredményre juthassunk…

...így csak annyit tudtunk meg, hogy dinnyével nem lehet jól vízilabdázni. | Fotó: Legjobb Pasi
…így csak annyit tudtunk meg, hogy dinnyével nem lehet jól vízilabdázni.

  • ilker from the pool

    what the hell man?! this cracked me up 🙂