2012 a Legjobb Pasi szemével

  • Kultúra és Könyvek

Az EB-n többnyire sportszerűen sportoltak a sportos sportolók, ezért csak három kiállítás történt. A magyar múzeumokban azonban szerencsére több került megrendezésre: a lelkes múzeumba járó a svéd zsidómentő diplomata Wallenberg életéről tudhatott meg új tényeket, Mapplethorpe fekete-fehér falloszokat is ábrázoló képeit is megnézhette, majd elgondolkodhatott azon, hogy mi a magyar.

Persze, aki olvasott volna, annak ott voltak Örkény István elbeszélései, regényei és híres Egypercesei, elvégre születésének 100. évfordulója okán 2012 az ő emlékéve volt.  a buszokon inkább a szürke ötven árnyalatát lehetett látni, mind a ritkán tisztított padlókon, mind mások kezében, félrefordított könyv formájában.


Forrás: orkenyistvan.hu
Pedig akár Örkényt is lehetett volna nézegetni a szürke ötvennél némileg több árnyalatában…

Hiába alkotott időtállót a múlt század legnagyobb magyar írója, akiket nem fogott meg az amerikai írónő deviáns szexuális fantáziája, azok sem őt, hanem a Trónok harcát vagy valamelyik folytatását tanulmányozták, hogy megjósolják kedvenc HBO-s sorozatuk jövőjét.

Aki ennyire sorozatfüggő az két epizód között beülhetett a Bárka Színházba A teljes tizedik évadra, hogy magára ismerjen. Aki viszont a magyar filmeket szereti az megtekintette A tanú színpadi változatát vagy akár a Mary Poppinst is, hiszen szabad országban élünk, mindenki azt néz meg, amit akar.

A szabadságot jól kihasználva, novemberben a már említett koreai sláger inspirálta villámcsődületeken felbuzdult kultura.hu is rendezett egy saját sebestalálkozót: nyelvünk sokszínűségére próbálták felhívni a nép figyelmét a találóan “flashmob a magyar nyelvért” névvel illetett programon.

  • Tudomány

Persze sokan gyűltek össze a svájci CERN szeptemberi sajtótájékoztatójára is. A tömegért a Higgs Bozon felelős – került bejelentésére, mely mondat a konkrét eseményre és a világegyetem egészére egyaránt igaznak bizonyult.


Forrás: AFP/Fabrice Coffrini
A felfedezés körüli felhajtás mutatja, hogy nem a méret a lényeg

Nem csak a részecske felfedezése után érezték magukat istenien a tudósok, hanem amikor a jelenleg legrégebbi dinoszaurusznak gondolt szép nevű Nyasasaurus parringtoniról publikáltak egy cikket (ami nagyjából 70 évig készült).

Csillagászok is örömködtek, amikor gyémántbolygót találtak. Ragyogott a szemük a boldogságtól: végre lett egy olyan brilliáns sztorijuk, amivel a barátnőik előtt is tündökölhettek.

Az űr egyébként is fontos szerepet töltött be 2012-ben: pályára állt az első magyar műhold a Masat-1, Marson járt a marsjáró, és körberepültették az Endeavour űrsiklót amerikai felett, szétszerelésére.

 

Folytatás

 

...

Navigáció:

Első oldal: Bevezető és Zene
Második oldal: Politika és Sport
Harmadik oldal: Kultúra és Könyvek, Tudomány
Negyedik oldal: Filmek és Videójátékok
Ötödik oldal: Televízió és Bulvár, Internet és az Összefoglaló